www.akkc.be   Activiteiten - Bijkomende Info     aangepast op 15/08/2022.



   Index
      Kajakpolo
      Ronde van Antwerpen
      Varen op het Albertkanaal
      De Schelde, de Rupel en de Nete
      Informatieve artikelen : kajaktypes, peddels, kleding ...
   Info eXtra : Bijkomende thematische informatie.


Kajakpolo       ... terug naar index

Kajakpolo - definitie:

Kajakpolo is een balsport waarbij men tracht een goal te scoren bij je tegenstander. Het is een ploegsport (5 tegen 5) die een vergelijking kan doorstaan met waterpolo, maar waarbij de voortbeweging gebeurt door middel van een specifieke kajak en met een peddel.
De sport is een contactsport maar het slaan met de peddel of het bewust gebruik maken van boot als wapen is niet toegestaan.
Het is de bedoeling de bal met de hand of peddel te passen naar je ploeggenoot of een doelpoging te ondernemen naar de goal van je tegenstrever.
Dit zal verhinderd worden door de tegenstrever door de bal te onderscheppen of tegen te houden voordat de bal doorheen het doelraam vliegt wat zich twee meter boven het wateroppervlak bevind.
Deze sport kan beoefend worden op kanalen, zwembaden en zwemvijvers zolang er voldoende plaats is om een veld aan te leggen (35 m bij 25 m).
Verder is kajakpolo een zeer intensieve sport wat zich vertaald in een wedstrijd van twee keer tien minuten.
Om een dag- of tornooicompetitie af te werken worden meerdere wedstrijden tegen diverse tegenstanders georganiseerd.

Antverpia Koninklijke Kano Club – geschiedenis :

AKKC stond mee aan de wieg van de Belgische competitie en kan terugblikken op een langdurige geschiedenis. Dit bewijst de aanwezigheid op diverse binnen- en buitenlandse aanwezigheden, waaronder verschillende EK’s, WK’s en diverse tornooien.
AKKC stond onder de vlag van de Kanogemeenschap Antwerpen (KGA) eveneens aan de wieg van een van de meest prestigieuze tornooien met name het landentornooi Flanders Cup. Tot vandaag trachtten wij het niveau, en de lat, steeds hoger te leggen. Sinds enkele jaren worden onze gelederen versterkt door bevriende clubs zodat Flanders Cup verder uitgebouwd kan worden en de vergelijking met een EK of WK kan doorstaan. Sinds 2020 is de organisatie ontbonden.

Antverpia Koninklijke Kano Club – kajakpolo in de club :

Het huidige poloteam bestaat uit: ... Momenteel heeft de club geen actieve polospelers meer.
Wij trainen tijdens de wintermaanden in het zwembad. Vanaf de lente worden de trainingen buiten gegeven op woensdagavond en zondag.
Deze training is een combinatie van kracht, techniek en tactiek waarbij boot- en balvaardigheden een belangrijk onderdeel zijn om ons mannetje te kunnen staan in de competitie.
Indien je meer informatie wenst kan je steeds terecht bij iemand van het bestuur of een van de medespelers.


Ronde van Antwerpen       ... terug naar index
RVA grondplan met kilometeraanduidingen De Ronde van Antwerpen wordt jaarlijks door ons ingericht. Het is een tocht van ± 75 km, met vertrek aan het clublokaal AKKC. Via het Albertkanaal wordt naar Antwerpen gevaren, waar na een korte overdracht de tocht wordt verdergezet op de Schelde. Van Antwerpen, via de Schelde en de Rupel, wordt naar Niel (club KNRS) gevaren. De tocht gaat verder via de Rupel en de Nete naar Lier (clubs LKCA en KKCL). Nabij Lier worden de kajaks overgedragen naar het Netekanaal, later volgt nog een overdracht van het Netekanaal naar het Alberkanaal. Vanaf de laatste overdracht is het nog zeven kilometer om de tocht rond te maken. Aankomst aan het clublokaal AKKC.
Elk jaar wordt de Ronde van Antwerpen op een andere datum ingericht, afhankelijk van het getij op de Schelde. Het is uiteraard de bedoeling met de stroming mee te varen. Dit is mogelijk tot voorbij Lier, waarna op het Netekanaal wordt overgestapt.
Klik hier voor een fotografisch overzicht van het traject.
De Ronde van Antwerpen wordt in twee formules aangeboden, namelijk als toertocht en als etappe wedstrijd . . . lees meer ... Doch de laatste maal dat de Ronde van Antwerpen werd ingericht was in 2019.

 

Varen op het Albertkanaal:       ... terug naar index

Afstanden : Tussenafstanden (grondplan+tabel) en Afstanden vanuit AKKC.
Grondplan tussenafstanden : Albertkanaal, Netekanaal, Nete. Van AKKC naar KKCL en LKCA Tabel tussenafstanden : Hoort bij het grondplan tussenafstanden. Vaarafstanden vanuit AKKC met kilometerpunten : Sluis Wijnegem - sluis Massenhoven - sluis Duffel - sluis Olen.
Grondplan Tabel Vaarafstand

Info over het Albertkanaal: Breed: 70 meter (brugdoorgangen 50 meter), diep: 4 meter.
Voor meer info zie ook : https://www.vlaamsewaterweg.be/

Geschiedenis :
Het Albertkanaal (Frans: Canal Albert) werd gegraven in de periode 1930-1939. De eerste spadesteek werd op 31 mei 1930 gegeven door koning Albert I. De officiële opening ... Lees meer

Sluizen :
Tussen Luik en Antwerpen is er een hoogteverschil van 56 meter. Om dit verval te overbruggen werden er zes sluizencomplexen, met telkens drie sluizen gebouwd.
+ Wijnegem : 2 sluizen van 136 m x 16 m, 1 sluis van 200 m x 24 m - verval van 5,70 m
+ Olen : 2 sluizen van 136 m x 16 m, 1 sluis van 200 m x 24 m - verval van 10 m
+ Kwaadmechelen : 2 sluizen van 136 m x 16 m, 1 sluis van 200 m x 24 m - verval van 10 m
+ Hasselt : 2 sluizen van 136 m x 16 m, 1 sluis van 200 m x 24 m - verval van 10,10 m
+ Diepenbeek : 2 sluizen van 136 m x 16 m, 1 sluis van 200 m x 24 m - verval van 10,10 m
+ Genk : 2 sluizen van 136 m x 16 m, 1 sluis van 200 m x 24 m - verval van 10,10 m

Varen op het Albertkanaal - het Albertkanaal schrikt af:       ... terug naar index
Albertkanaaloever Menig kajakvaarder begint een tocht op het Albertkanaal met enige (koudwater)vrees. Reden hiervoor zijn de vertikale oevers die, in combinatie met de drukke scheepvaart, er soms een heksenketel van maken.
Een beginnende kajakker verkiest meestal een vlak wateroppervlak, een kajakker met enige ervaring daarentegen zal zich mogelijk meer vermaken op de golven veroorzaakt door de scheepvaart.
In 2006 zijn de oevers van het Albertkanaal in de omgeving van de club heraangelegd. Zestig centimeter onder het wateroppervlak is een boord gebouwd van 60 cm breed, met op regelmatige afstanden een trap (zie foto). Aan de overige wanden is er om de 100 m een metalen trapje met handvat voorzien. Als u dan toch in het water terecht komt naast uw kajak is de maximum zwemafstand naar een laddertje 50 meter.
Een voor u gepaste kajak en aangepast materiaal is gewenst. Zo adviseren wij u mee te nemen: drijfvermogen in de kajak, een zwemvest, een stuk touw, een hoosemmertje voor als het mis is gegaan. Draag opvallende kleding of gebruik een opvallende kajak ... maar houdt vooral voldoende afstand van de varende schepen.

 

De Schelde, de Rupel en de Nete:       ... terug naar index
Deze rivieren liggen in een halve boog rond de club en kruisen het Albertkanaal. De Schelde te Antwerpen, via de haven, de Kleine Nete te Grobbendonk en de Grote Nete te Geel. Regelmatig worden er door de verschillende clubs kajaktochten ingericht op deze rivieren die daarom onze bijzondere interesse wegdragen. Voor meer info over de ligging en de geschiedenis, klik hier.

Info getij:
1) Een berekeningstabel waarin de vertraging van het tij ten opzichte van Zeebrugge : Klik hier.
2) De getijden die per jaar worden gepubliceerd door de Vlaamse overheid op http://www.vlaamsehydrografie.be/. Een website waarin, naast het kustweerbericht, de getijtafels voor de Noordzee, de Schelde, de Rupel en de Nete. Alle informatie is te vinden in .pdf bestanden, inclusief de vertraging van het getij in de loop van de rivier(en).

Scheldezicht Nete te Duffel sluis Grondplan

 

 

Informatieve artikelen: kajaktypes, peddels, kleding       ... terug naar index

Kajaktypes:
Wat is het verschil tussen een kajak en een kano? Welk type is het meest geschikt voor welk gebruik?
Voor een eenvoudig overzicht van de verschillende disciplines en modellen : klik hier.

Basismaterialen:
Is glasvezel echt van wit zand gemaakt, hoe maakt men de carbonvezel, waarom kevlar gebruiken in de romp van een kajak ?
De geweven vezels worden gebruikt als basis van composietmaterialen en ingegoten in polyester- of epoxyhars ... lees meer.

Drijfvermogen in de kajak :
Een kajak uitrusten met drijfvermogen gebeurd meestal door de aanschaf van luchtzakken. Eén voor en één achter. Nu kosten luchtzakken geld en zijn regelmatig lek. Daarom de alternatieve aanpak : PET flessen ... lees meer.

      ... terug naar index