Kajaktypes      ... terug naar info

 

Het verschil tussen een kajak en kano :
Een kajak, of kayak in de Engelse schrijfwijze, gelijkt aan de onderkant op een kano, maar de kajak is van boven helemaal dicht met een mangat of opening in het midden. Een kano is bovenaan open, hoewel er bijvoorbeeld voor wildwater(wedstrijd)varen ook gesloten kano's zijn. Bovendien wordt een kajak steeds gevaren met dubbelbladige peddel, terwijl in een kano een enkelbladige of steekpeddel wordt gebruikt.
Kajak Kano

De geschiedenis van de kajak in het kort:
Het model van de kajak is oorspronkelijk afkomstig van de Inuit. Met uitzondering van een klein gat in het midden is het dek geheel gesloten, bovendien kan de vaarder dit gat geheel afsluiten met een spatzeil dat om zijn middel zit. Door deze vrijwel waterdichte afsluiting is de kajak geschikt voor wild water. Een ervaren kajakker kan na omslaan weer overeind komen met de zogenaamde eskimorol.
Oorspronkelijk werden kajaks vervaardigd uit een geraamte van hout of botten dat bespannen werd met dierenhuiden. Tegenwoordig zijn de meeste kajaks vervaardigd uit kunststof of composieten zoals polyester, carbon, glasvezel en kevlar. De constructie van een geraamte met losse huid bestaat nog als vouwkano of voor zelfbouw.


Kajaks en kano's worden tegenwoordig hoofzakelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt.
Wij onderscheiden drie groepen kajaks en kano's, afhankelijk van het omgeving waarin zij worden gebruikt. Snelstromende rivieren (wild water), rivieren en kanalen (vlakwater), grote meren en de zee (grootwater).

Binnen deze hoofdgroepen zijn specialisatie's gegroeid met elk hun eigen boottype.

Wildwater en snelstromende rivieren :
De moeilijkheidsgraad van de rivieren worden aangeduid op een schaal van 'WW1' tot 'WW6': WWI is gemakkelijk en WW6 onbevaarbaar moeilijk.
Freestyle Rivierafdaling
Wildwater recreatie Slalom
Kano rivierafdaling Kano rivierafdaling

  Rivierafdaling recreatief : Hierbij worden kano's en kajaks gebruikt die kort en uiterst wendbaar zijn en voldoende stabiliteit bieden op een ruw wateroppervlak. Kajaks zijn meestal vervaardigd uit polyethyleen.

  Rivierafdaling in wedstrijdverband : Wedstrijdboten voor wildwaterafdaling zijn minimaal 4,5 meter lang met een minimumgewicht van 8.5 kilogram. Door hun specifieke vorm zijn deze zeer snel en te besturen door deze te kantelen naar één zijde.

  Freestyle kajak : Freestyle kajakken is in de jaren negentig is ontstaan, afgeleid van het wildwatervaren en met invloeden van andere freestyle sporten. Bij deze sport is het de bedoeling om met een speciale freestyle kajak in een golf figuren te maken.

  Kanoslalom : De wedstrijdkajak voor slalom is kort (3,5 meter) en zeer draaibaar (met één steek kan bijna een volledige draai van 360° worden gemaakt) en heeft geen roer onderaan, deze zou de snelle draai van de boot alleen maar afremmen. Bij kanoslalom is het de bedoeling een vooraf aangegeven route zo snel mogelijk en foutloos te varen. Deze route wordt aangegeven door groene en rode paaltjes die boven het water hangen. Twee groen of rood gekleurde paaltjes vormen een poortje waar doorheen gevaren moet worden. De groene paaltjes worden stroomafwaarts gepasseerd, de rode paaltjes stroomopwaarts. Het aanraken of foutief bevaren van de poortjes levert strafsecondes op die bij de vaartijd opgeteld worden.

Vlakwatervaren op rivieren en kanalen :
Door hun diepte en beperkte stroomsnelheid hebben deze rivieren in normale omstandigheden een vlak wateroppervlak.
Recreatie Wedstrijd K1
Vlakwater kano Kajakpolo
Touring K1 Inuit

  Recreatief varen : Afhankelijk van het inzicht, de ervaring en de vaardigheid van de kajakker wordt gekozen uit een uiteenlopend aanbod van modellen. De keuze gaat van een semi-wildwaterkajak met een lengte van 4m en 60cm breed, over meer gestrekte modellen naar de touring K1 van 5,20m en 50cm breed. Dit laatste model is ontwikkeld voor een recent ontstane wedstrijdklasse in de Scandinavische landen. Kanos zijn eveneens geschikt voor recreatief varen op vlak water. Deze modellen hebben, in vergelijking met deze voor wild water, langer en hebben minder de neiging om te draaien.

  Wedstrijd varen : De wedstrijdkajak voor vlakwater lijnwedstrijden en marathons is 5,20 meter lang, heeft een roertje dat met de voeten bediend wordt, en is vandaag tot 39 cm smal. Hierbij ligt de beperking dat men steeds in de boot dient te zitten en niet op de boot. Door deze kleine breedte is deze boot zeer onstabiel en het peddelen dient dan ook mede om zich recht te houden. Het minimale wedstrijdgewicht van dit type boten is 12 kg bij de sprintwedstrijden en bij marathon 8 kg. De éénpersoonsversie wordt K1 genoemd, de tweepersoons K2 en de vierpersoons K4.

  Polokajak : Kanopolo of kajakpolo zou je kunnen zien als een combinatie van kanoën en waterpolo. Het doel van het spel is, net als bij veel balsporten, om meer doelpunten te maken dan de tegenstanders. Een team bestaat uit 5 spelers, allen gezeten in zeer kleine wendbare kajaks. Er is een keeper die het doel (1x1,5m op 2m boven het water) mag verdedigen door zijn peddel omhoog te steken. Deze keeper speelt in de aanval gewoon mee. Kanopolo is een zeer snelle sport, waarmee bedoeld wordt dat het spel zich razendsnel van de ene helft van het veld naar de andere helft kan verplaatsen. De tactiek van kanopolo lijkt sterk op die van basketbal of waterpolo. Kanopolo wordt zowel indoor in zwembaden, als buiten gespeeld. Een spel bestaat uit twee helften van elk 10 minuten met 3 minuten pauze ertussen.

Groot water : De zee, rivierdelta's en meren. Omstandigheden met wind en golven.
Zeekajak Surfski
Zeekajak Brandingkajak

  Zeekajak : Deze groep van kajaks is zeer uiteenlopend van vorm en concept maar typisch ontworpen om zich te verplaatsen over grote afstanden op open water. Evenals de WW kajak dient een zeekajak voldoende stabiel en wendbaar zijn in moeilijke omstandigheden. Om zeewaardig te zijn en koersvast heeft dit kajaktype gemiddeld een lengte van 5 meter en beschikt over voldoende volume. In veel gevallen zijn zeekajaks uitgerust met een scheg of roer, en afsluitbare bagageruimten die eveneens dienst doen als drijfvermogen in nood.

  Surfski : Is een lichtgewicht type kajak met een lange (tot 6 meter) en smalle romp (40 tot 50 cm) en een open sit-on-top cockpit. De kajak is meestal uitgerust met een met de voeten gecontrolleerd roer en wordt overwegend gebruikt voor wedstrijden op zee. Surfskis zijn afkomstig uit de warmere kustgebieden van Australia, California, Hawaii, and South Africa. Begrijpelijk gezien de kajakker permanent in contact is met het water. Een neopreen pak is daarom dikwijls de juiste kleding.

  Brandingkajak : Brandingkajakken doe je op zee. Je blijft dicht bij de kust omdat daar de golven omslaan (breken). Het doel van brandingkajakken is om op een golf mee te surfen naar de kant. Voor beginners bestaan er Sit-on-top kajaks, anders als bij een normale kajak zit je op de boot, zodat wanneer je omslaat je gemakkelijk weer opnieuw kunt beginnen (de sit-on-top kajak kan niet vollopen met water). Gevorderde kajakkers kunnen naast het surfen op een golf met een speciale freestyle kajak allerlei trucs doen,freestyle kajakken, zoals een blunt, helix en donkey flip.

  Surfkajakken : Surfkajakken is hetzelfde als brandingkajakken, alleen wordt gebruikgemaakt van een ander soort kajak. De kajak die gebruikt wordt bij surfkajakken is langer en sneller dan de kajak die bij brandingkajakken gebruikt wordt. Zo kan de kajakker voor de golf uit blijven surfen.

    ... terug naar info